domingo, 22 de noviembre de 2009

Visita al museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC)
















Durant la setmana d'activitats extraordinàries se'ns ha demanat que visitéssim una entitat cultural. Jo he optat per visitar el museu de la ciència i la tècnica de Terrasssa. He demanat que m'informessin sobre l'oferta educativa que oferia l'entitat tal com se'ns havia demanat i a partir d'un llibret on es presentava tota l'oferta educativa he extret algunes de les activitats que ofereix el museu. Per començar m'agradaria presentar-vos una mica aquesta entitat:

La seu central del mNACTEC està ubicada a Terrassa, en una fàbrica tèxtil d'estil modernista, el Vapor Aymerich Amat i Jove construïda entre el 1907 i 1909 per l'arquitecte Lluís Muncunil una de les figures clau de l’arquitectura modernista catalana. A l’interior es pot admirar una màquina de vapor del 1897. És l’exemple més notable de l’arquitectura industrial a la ciutat i una de les edificacions fabrils més belles d'Europa. Actualment, el mNACTEC ofereix un contingut excepcional d'exposicions permanets i temporals.

El museu de la ciència i de la tècnica de Catalunya (mNACTEC) veu les noves tecnologies com una oportunitat de singularitzar i garantir una més àmplia difusió i participació de la societat en els museus. El dinamisme de la xarxa d'internet i de les diverses comunitats virtuals 2.0 són un repte participatiu en el qual els museus han d'aconseguir tenir el seu paper.

L'oferta educativa de 22 dels centres que formen el Sistema Territorial del mNACTEC proposa més d'un centenar d'activitats entre visites, tallers i itineraris presencials que mantenen la qualitat i característiques que les han fet una eina d'aprenentatge.


Oferta educativa: educació primària


Algunes de les exposicions he m'agradaria destacar que ofereix el museu són les següents:


Exposicions dirigides especialment a cicle inicial:


1.Gràcies al Sol

La terrassa del Sol Visita teatralitzada a mode de taller, a l’aire lliure, a l’exposició interactiva La terrassa del Sol. Mitjançant dos personatges teatrals que representen l’absència i la presència de la llum, els nens i les nenes descobreixen tots els colors i les seves propietats fins a crear l’arc de Sant Martí. L’activitat inclou la visita a La terrassa del Sol.


2.Descobrim els transports

El Transport i motos Montesa Visita-taller a l’espai dedicat. A través de jocs de simulació, els més petits treballaran els conceptes de lateralitat i d’orientació en l’espai, les normes bàsiques de circulació i els mitjans de transport. A més, com a complement del taller s’observarà la Maqueta Ferroviària i algun vehicle de l’exposició El Transport.


3.El carilló

El Carilló Visita-taller en la que s’explica la història del carilló i una demostració en la qual es podran escoltar els sons de les seves campanes. La manipulació de diverses campanes de petit format permet entendre el funcionament del gran carilló.


Exposicions dirigides tant a cicle inicial, cicle mitjà com cicle superior:


1.Invents de la història

Homo Faber, visita guiada a l’exposició Homo Faber en la qual es realitza un recorregut per la història de l’home que fabrica, des de la prehistòria fins a la industrialització, per identificar els moments clau de la història pel que fa als invents i avenços tecnològics més rellevants així com la seva implicació social.


2.Descobrir els invents

Homo Faber Gimcana teatralitzada a l’exposició Homo Faber. Mitjançant un joc participatiu i amb l’ajuda de personatges rellevants de la història de la ciència, l’alumnat podrà descobrir els invents més importants dels nostres dies. A partir d’unes capses amb objectes, els nens i les nenes hauran de trobar-los dins l’exposició i conèixer el descobriment de les seves aportacions científiques al llarg de la història.


3.La Fàbrica Tèxtil

La Fàbrica Tèxtil, visita guiada a l’exposició que inclou un recorregut global per la totalitat dels 12 àmbits de l’exposició permanent: el Vapor + el Tèxtil. La visita s’inicia a l’espai Muncunill on s’explica la gran maqueta de l’edifici Vapor Aymerich, Amat i Jover i els alumnes poden conèixer l’obra d’aquest impor- tant arquitecte modernista.industrial tèxtil llaner. Per treballar el procés productiu dels teixits de llana i les relacions laborals que se’n deriven en el moment de la industrialització.


4.Un passeig per la fàbrica!

La Fàbrica Tèxtil visita teatralitzada. El grup fa un recorregut pels espais ener- gètics originaris de la fàbrica i tot seguit entra en un joc teatralitzat on els alumnes es transformen en obrers i obreres en el seu primer dia de feina en una fàbrica de principis de segle XX. La visita està conduïda per personatges teatrals: l’amo, un obrer, una obrera.... Els alumnes aprenen aspectes tècnics del procés de la llana i descobreixen com vivien els obrers a començament de segle XX, tot posant-se en la pell d’un nen o nena d’aquella època, essent els protagonistes de la història que es narra.


5.L’energia al Planeta

Enérgeia, visita temàtica per a conèixer la formació de l’univers; què és l’energia i les diverses formes i maneres de percebre-la. L’energia que ve del Sol: les radiacions electromagnètiques i els seus efectes sobre la Terra. Analitzar la vida al Planeta i la utilització que fa l’home de l’energia.


6.Com sóc jo?

Com sóc jo? El racó del cos humà, visita guiada en la que es desenvoluparan jocs on els nens i les nenes podran posar a prova les experiències amb el cos humà. Visita conduïda amb diferents interactius i jocs participatius, on els nens i nenes intentaran trobar la resposta a les preguntes per conèixer millor el cos humà, com: som simètrics? Com arriben els aliments a les cèl·lules? Com s’ho fan els ossos per créixer?


Les següents exposicions són tant per cicle mitjà com superior:


1.El transport al llarg del temps

El Transport i motos Montesa Visita guiada per conèixer l’evolució i millora del transport des dels seus inicis fins a l’actualitat. Els alumnes coneixeran la rèplica del primer avió que es va enlairar o un dels primers cotxes de vapor, o cotxes que funcionen amb energies renovables o veure com eren les benzineres de principis de segle o la col·lecció de motos Montesa. Tot per entendre de prop el salt tecnològic que ha permès la millora dels mitjans de transport.


2.Tot és química

Tot és química, visita guiada que mostra la diversitat i versatilitat de comporta- ment dels elements químics. Després dins la pròpia essència de la química s’explica que els elements i els compostos químics són la base dels productes que s’obtenen en la indústria. Finalment, es dedica un espai a la contribució positiva de la química en els diferents àmbits de la vida: la salut, el lleure, les comuni- cacions, l’art, l’esport, la llar, etc.


3.La Façana Fotovoltaica del mNACTEC

Façana Fotovoltaica i energia solar Visita temàtica que es realitza davant de la Façana Fotovoltaica situada a la rambla, a l’exterior del mNACTEC. Es descriu la façana i el seu funcionament.


Les següents exposicions van dirigides exclusivament a cicle superior:


1.Mujeres Matemáticas

Mujeres Matemáticas i Dones de Ciència, visita guiada a l’exposició temporal on es posarà a prova la capacitat de resoldre diferents jocs matemàtics, jocs de lògica, combinació i probabilitat. A més, es faran activitats de càlcul, geometria plana i jocs de paraules.


2.Endisa’t en la química

Tot és química, visita teatralitzada i demostració. El grup es veurà sorprès per un personatge teatral històric que ens farà conèixer la part més humana de la ciència, tot explicant la seva obra i les aportacions al món de la química. Els alumnes podran presenciar una «desnaturalització de proteïnes a la francesa», amb l’objectiu de descobrir que la cuina és química. L’activitat inclou la visita a l’exposició Tot és química.


El museu no només ofereix exposicions sinó que també tallers com ja feien a les exposicions, per cicles:


Per a cicle inicial:


1.Com ens movem per la ciutat?

Taller teatralitzat a l’espai del Taller del Transport. Mitjançant accions teatrals i un joc proposat pel senyor STOP, els nens i les nenes descobreixen els diferents mitjans de transport, així com les normes bàsiques de circulació, que els ajudaran a transitar per la seva ciutat.


2.Com es fabrica un teixit

Taller per conèixer la producció d’un teixit i per distingir les diferents fibres existents. Una visita a La Fàbrica Tèxtil per veure com es fa el fil i com funcionen els telers per fer un teixit, veurem el funcionament d’una contínua de filar i d’un teler de garrot. S’introdueix els nens/nenes en el món tèxtil mitjançant la manipulació directa de fibres (torsionar i estirar per aconseguir el fil). Ensenyarem que és l’ordit i la trama gràcies a uns petits telers i podrem obtenir el teixit. Durant el taller s’elaboren unes fitxes lúdiques relacionades amb el tèxtil.


Per a cicle mitjà i superior:


1.Taller d’engranatges

Taller de mecànica elemental, per a que els alumnes reconeguin els diferents tipus d’engranatges, així com les seves múltiples aplicacions. Què són? Per a què serveixen? Podran fer-se un joc d’engranatges per dibuixar, i com construir-ne els seus propis engranatges.


2.Vine a fer ciència

Taller destinat als nens i les nenes per aprendre a treballar el mètode científic. Realitzaran petits experiments de diferent complexitat en funció dels nivells: joc de màgia física, que canvia quan es barregen materials, mesures de temps amb enginy, percentatge de sucre en un xiclet i exploracions òptiques. Uns experiments que els portaran a formular hipòtesis que haurem de demostrar com a veritables científics.


3.La terrassa del Sol

Taller a l’espai interactiu a l’aire lliure. En aquest espai, els alumnes treballaran diferents aspectes relacionats amb el Sol: mesures de temps i de l’estació, conèixer alguns dels aparells meteorològics, observar taques solars (si el temps ho permet). També coneixeran diferents maneres d’aprofitar l’energia del Sol: per cuinar, per escalfar aigua, per a moure motors o per a obtenir energia elèctrica.


Per a cicle superior:


1.Investiga com treballaven els obrers i les obreres del tèxtil

Taller que consisteix en identificar i analitzar diferents tipus de fonts històriques, incidint especialment en les fonts escrites, per interpretar les condicions de treball al món tèxtil, i contrastar amb les fonts orals enregistrades dels antics tre- balladors i treballadores del Vapor Aymerich, Amat i Jover. A l’acabar es visitarà l’exposició La Fàbrica Tèxtil per conèixer el procés de fabricació d’un teixit de llana, i per veure les demostracions de màquines tèxtils que posen en funcionament personal especialitzat.


El museu també ofereix visites virtuals com:


Mira’t la ràdio. L’evolució dels aparells de ràdio de l’exposició temporal «Mira’t la ràdio. 80 anys de disseny i tècnica de receptors»


El color dels records. L’evolució de la càmera fotogràfica de l’exposició temporal «El color dels records. Càmeres fotogràfiques en el temps»


Una altra activitat complementària que ofereix el museu tant per educació primària com secundària és la de:

Visita al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac + mNACTEC

La visita al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac permet treballar les relacions que s’estableixen entre els recursos naturals i l’explotació industrial de la muntanya: pous de glaç, carboneres, forns de vidre i el cultiu de la vinya. La visita guiada al Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya permet treballar l’ex-posició La Fàbrica Tèxtil entre d’altres.




Aquí us deixo un vídeo on podeu veure un exemple de l'oferta educativa que ofereix el museu:





Crec que la visita al museu de la ciència i la tècnica de Catalunya, hauria de ser una visita obligatòria per a les escoles a causa de la seva gran oferta educativa com ja hem pogut veure anteriorment. De fet jo que sóc de Terrassa, és un museu on l'escola m'hi a portat vàries vegades al llarg de la primària, l'eso i fins i tot al batxillerat ja que ofereix una àmplia oferta d'exposicions temporals i permanets entre d'altres activitats, per a educació infantil, primària, secundària, eso, batxillerat i cicles formatius. Penso que la visita a aquest museu hauria de ser obligatòria per a totes les escoles ja que és una manera diferent d’aprendre amb la qual els nens a part de divertir-se i poder veure els museus des d’una perspectiva diferent a la qual podien tenir, adquireixen nous coneixements d’una manera didàctica els quals possiblement haurien estat impossibles adquirir dins una aula.


No hay comentarios:

Publicar un comentario