miércoles, 4 de noviembre de 2009

propietats del text o discurs


Fa ja uns dies a l'assignatura de comunicació oral, escrita i digital vam tractar les propietats del text o discurs és a dir les qualitats que té un escrit o un discurs quan actua eficaçment en una situació comunicativa.
A continuació analitzaré cadascuna de les propietats, però per començar us enllaço aquí a un mapa conceptual on es pot veure de forma esquematitzada quins punts es tractaran en aquesta entrada. També podeu veure el mapa conceptual fent un clic sobre la imatge del mapa que he adjuntat.

Pel que fa a les característiques prescriptives, són aquelles que determinen, marquen, normés d'ús. En podem trobar de dos tipus: correcció i variació.
Fent referència a la correció, podriem dir que es refereix a la norma explícita d'ús en una comunitat lingüística que l'estableix la IEC i que ens les fan saber els diccionaris.
Quant a la variació, es refereix als tres estilístics i expressius d'un escrit o discurs d'acord amb determinats valors socials.

Pel que fa ara a les característiques descriptives, són les que analitzen i expliquen el funcionament d'algun aspecte lingüístic. Podem trobar-nos amb 3 tipus: coherència, cohesió i adequació.
La coherència és la propietat del text que selecciona la informació rellevant de la que no ho és. A més a més, estableix una relació lògica ( no contradictòria) entre les diferents parts d'un discurs, tenint en compte l'estructura d'aquell text o discurs.
La cohesió, és el conjunt de relacions o vincles de significat( connectors: conjuncions, locucions, pronoms, puntuació, el·lipsis de subjecte..) que s'estableixen entre diferents elements o parts del text i que permeten al lector o a l'oient, interpretar-los amb eficàcia.
L'adequació, és el grau d'adaptació d'un discurs o text a la seva situació comunicativa tenint en compte doncs, la varietat dialectal i el registre.


No hay comentarios:

Publicar un comentario