miércoles, 4 de noviembre de 2009

Com parlar bé en públic


Com parlar bé en públic un llibre de Joana Rubio i Francesc Pugpelat, és un llibre que el que pretén és ajudar-nos alhora de fer una exposició o discurs. Llegir les seves 223 pàgines crec que ha estat per a mi una experiència positiva ja que he pogut aprendre que encara que molts creiem que el do de paraula ser un gran orador és una qualitat que no tots podem tenir des de naixement és a dir que sigui una qualitat innata, els autors ens diuen que estem equivocats ja que tots podem arribar a ser bons oradors ja que hi ha tècniques concretes, gestos estudiats i mètodes que tothom pot aprendre.
En aquest llibre he pogut aprendre trucs per a superar el pànic de quedar-se en blanc, saber controlar els nervis com per exemple tenir ben preparat el discurs ens pot ajudar a controlar els nervis ja que tindrem més seguretat i confiança en nosaltres mateixos alhora de fer el discurs.


Ens diu que qualsevol persona que vulgui parlar en public ha de respondre a quatre preguntes: per què? què? a qui? com?. Ens dóna consells sobre la veu , el llenguatge oral i corporal i els mitjans audiovisuals. D'aquests últims ens diu que han de ser només un material de suport per l'orador i per tant no se n'ha d'abusar. Pel que fa a la veu ens diu que hem de fer servir un bon volum de veu i vocalitzar correctament perquè el públic pugui seguir fàcilment el discurs i referint-se al llenguatge corporal ens diu que és positiu que gesticulem però destaca que si ho fem ha de ser de manera natural.
Ens parla també sobre la respiració, ens diu que per a respirar bé és convenient utilitzar frases curtes i fer pauses marcades.

A l'hora de prepara el discurs ens explica que no hem de memoritzar sinó que hem de quedar-nos només amb les idees principals i l'ordre en què les voldrem exposar.
Els autors donen molta importància al públic i per tat creuen que un bon orador ha ser saber improvitzar, és a dir, ha de modificar el seu discurs segons el públic i per tant és molt important que es miri constantment al públic. L'humor creuen que és un bon mètode per a establir un contacte amb el públic.

Per últim ens donen a conèixer de quines parts ha de constar un discurs: introducció, desenvolupament de la presentacio oral o discurs i conclusions. i que hi ha dos moments claus on l' atenció del públic és màxima, la introducció i les conclusions.

M'agradaria plasmar un consell que vaig poder trobar al llibre que crec que és clau:

Per parlar bé en públic cal ser natural. És a dir, parlar com es faria en un grup d'amics.

No hay comentarios:

Publicar un comentario